Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Ebelerin Kadın Sağlığının Korunması ve Geliştirilmesine Yönelik Sağlık Eğitimi Etkinlikleri


Hacıvelioğlu D., Demirci H.

Sağlık ve Toplum, cilt.32, sa.2, ss.49-60, 2022 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 32 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2022
  • Dergi Adı: Sağlık ve Toplum
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.49-60
  • İstanbul Medipol Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Kadın sağlığını koruma ve geliştirmeye yönelik hizmetler sadece ka- dın için değil, aile ve toplum sağlığı açısından da önemlidir. Kadının doğurganlık rolünün getirebileceği komplikasyonlar, üreme sağlığı ile ilgili konuların mahrem kabul edilmesi ve toplumsal cinsiyet eşit- sizliği kadın sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Dolayısıyla ka- dınlarda önlenmesi mümkün sağlık sorunlarına, sağlık hizmetlerine ulaşmada zorluklara ve uzun vadede morbitide ve mortaliteye neden olabilir. Koruyucu sağlık hizmetlerinin yürütüldüğü birinci basa- mak sağlık kurumları, kadın sağlığının koruması ve geliştirmesinde önemli merkezlerden biridir. Bu merkezlerde ebe/hemşireler, kadın- larla yaptıkları tüm görüşmeleri bir fırsat olarak değerlendirmelidir. Böylece ebeler, bağımsız rollerinden biri olan sağlık eğitimi hizmet- lerini etkin bir şekilde yerine getirebilirler. Bu çalışmanın amacı, birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışan ebe/hemşirelerin ka- dın sağlığının korunması ve geliştirilmesi amacıyla yapabilecekleri sağlık eğitimlerini ve bu eğitimlerde özellikle ele almaları gereken konuları literatür doğrultusunda incelemektir.
Services to protect and improve women’s health are important not only for women but also for family and community health. Comp- lications that the woman’s fertility role can bring, the reproductive health issues being considered confidential and gender inequality can adversely affect women’s health. Therefore, it can cause pre- ventable health problems, difficulties in accessing health services, and morbidity and mortality in the long term. Primary health care institutions, where preventive health services are carried out, are one of the important centers for the protection and development of women’s health. In these centers, midwives / nurses should consider all interviews with women as an opportunity. Thus, midwives can effectively perform one of their independent roles which is health education. The purpose of this study is to examine the health educa- tion that midwives/nurses working in primary health care services can provide for the purpose of protecting and improving women’s health, and the issues that they should especially address in these trainings in line with the literature.