COVID-19 Pandemisi Nedeniyle Yaşanan Karantina Sürecinde Beslenme ve Diyetetik Öğrencilerinin Beslenme ve Fiziksel Aktivite Davranışları ile İlgili Tanımlayıcı Bir Çalışma


Creative Commons License

Doyan S., Alpat Yavaş İ., Ersoy G.

Zeugma Sağlık Araştırmaları Dergisi, cilt.3, ss.94-103, 2021 (Hakemli Dergi)

Özet

Amaç: Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak ilan ettiği COVID-19 enfeksiyonu nedeniyle yaşanan karantina sürecinde, İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencilerinin beslenme ve fiziksel aktivite davranışlarının değerlendirilmesidir. Yöntem: Çalışmaya; 9’u erkek, 91’i kız olmak üzere, Beslenme ve Diyetetik öğrencilerinden katılmaya gönüllü olan toplam 100 öğrenci dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak çevrimiçi anket formu kullanılmış ve öğrencilerin; kişisel bilgileri, beyana dayalı boy uzunluğu, beyana dayalı karantina öncesi ve karantina sürecindeki vücut ağırlığı, karantina sürecindeki beslenme durumu ve fiziksel aktivite düzeyleri sorgulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 21.07±3.4 yıldır. Öğrencilerin %88’inin normal Vücut Kütle İndeksine (VKİ) (≥18.5-24.9 kg/m²) sahip olduğu belirlenmiştir. Ortalama VKİ değerleri erkeklerde 22.3 kg/m², kızlarda ise 20.2 kg/m² bulunmuştur. Karantina sürecinde öğrencilerin %51’i vücut ağırlıklarında artış olduğunu, %74’ü fiziksel aktivite düzeylerinin, %58’i “iyi olma” halinin azaldığını, %76’sı geleceğe yönelik endişelerinin arttığını ifade etmiştir. Karantina sürecinde sağlıksız beslenme davranışları olarak öğrencilerin yarısından fazlası iştah düzeyinin (n=55), ara öğün tüketiminin (n=52) ve gece yemek yeme eğiliminin (n=53) arttığını belirtmiştir. Bunun yanı sıra, öğrencilerin büyük çoğunluğu bu süreçte hamur işi, sütlü ve/veya şerbetli tatlı tüketiminin arttığını (sırasıyla %60 ve %65) beyan etmiştir. Sonuç: COVID-19 pandemisi nedeniyle uygulanan karantina sürecinde Beslenme ve Diyetetik öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının olumsuz etkilendiği, “iyi olma” halinin ve fiziksel aktivite düzeylerinin azaldığı belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, beslenme ve fiziksel aktivite ile stres düzeylerini korumalarını sağlamak için öğrencilerin ve ailelerinin bilgilendirilmesi önerilmiştir.

Anahtar kelimeler: COVID-19, karantina süreci, üniversite öğrencileri, beslenme davranışları, fiziksel aktivite düzeyi.