Müzik Aletlerindeki Potansiyel Enfeksiyon Etkenleri ile Müzik Aleti Kullanıcılarının El Mikrobiyotaları Arasındaki İlişkinin Araştırılması


Aydoğan O., Gidiş V., Gözün Şaylan E., Yetim A. B., Yıldıztepe İ., Çopur Çiçek A.

XLI. Türk Mikrobiyoloji Kongresi, Antalya, Turkey, 14 - 17 November 2024, pp.796-798, (Summary Text)

  • Publication Type: Conference Paper / Summary Text
  • City: Antalya
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.796-798
  • Istanbul Medipol University Affiliated: Yes

Abstract

Giriş ve Amaç: El hijyeni, enfeksiyonların önlenmesi için çok önemli ve uygun maliyetli bir uygulama olsa da el hijyenine uyum küresel olarak çok düşük kalmaktadır. Sürekli kullanım sonucunda müzik aletlerinin el mikrobiyotası veya çevresel mikroorganizmalar tarafından kolonizasyonu, enstrümanların enfeksiyon odağı haline gelme potansiyeli nedeniyle hem kullanıcı hem de halk sağlığı açısından risk teşkil etmektedir. Çalışmamızda, İstanbul Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümü öğrencileri ve öğretim üyeleri tarafından kullanılan telli ve vurmalı enstrümanlarda üreyen bakterilerin tespit edilmesi ve müzisyenlerin ellerinden alınan sürüntü örneklerinin değerlendirilerek el hijyeni konusunda farkındalık yaratılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Bakteri üremesini belirlemek için 30 enstrüman yüzeylerinden ve 28 öğrenci ile 2 öğretim üyesinin ellerinden sürüntü örnekleri alındı. Örnekler enstrümanlarla eşleştirildi. Sürüntü örnekleri kültür için Brain Heart Infusion Agar (BHIA), Eosine-Methylene Blue (EMB) ve Mannitol Salt Agar (MSA) besiyerine ekildi. Örnekler 37oC'de 18-24 saat inkübasyona bırakıldı. Konvansiyonel yöntemlerle tanımlanamayan şüpheli koloniler MALDITOF-MS otomatize sistem yardımıyla tanımlandı.

Bulgular ve Sonuç: Katılımcıların (n = 30) yaş ortalaması 24,86 (19-56) olup, 20'si kadın (%66,6) ve 10'u (%34,4) erkekti. Çalışmaya dahil edilen katılımcıların yalnızca kendilerinin kullandıkları enstrümanlardan örnek alındı. Tüm el örneklerinde normal bakteriyel flora elemanlarından KNS’lerin ürediği saptandı. Enstrümanlardan alınan örneklerin ikisinde Staphylococcus sciuri, ikisinde Bacillus cereus MALDITOF ile tanımlandı. El örneklerinin ise dördünde S. sciuri, üç örnekte Staphylococcus condimentii, bir örnekte ise Pseudomonas fulva MALDITOF ile tanımlandı (Tablo 1). Katılımcıların %53,33'ünün el ya da enstrüman örneklerinde bakteri üremesi görülmedi. Ayrıca, Staphylococcus aureus ve Escherichia coli gibi patojenler tespit edilerek müzik aletlerinin enfeksiyonlar için rezervuar görevi görme potansiyeli belirlendi.Çalışmamız, mikrobiyal bulaşma risklerini azaltmak için el hijyeni ve enstrüman temizliğinin önemini ortaya koymaktadır. Müzik bölümü öğrencilerinin uygun hijyen uygulamaları konusunda eğitilmesi ve enstrümanlarının rutin dezenfeksiyon uygulamalarının sağlanması hem bireysel hem de halk sağlığını korumak için gerekli adımlar olduğunu düşünmekteyiz.