14. Uluslararası Sağlık ve Hastane Yönetimi, Antalya, Turkey, 1 - 04 November 2023, pp.73, (Summary Text)
Özet
Giriş: Küresel ekonomik krizden beri ülkeler bütçe sıkıntısı ile baş etmek için sağlık hizmetlerinin de maliyet kalemlerini azaltma eğilimine gitmişlerdir. Sağlık harcamaları içerisinde, ilaç harcamalarının, büyük bir yer kaplaması nedeniyle, ilaç harcamalarını kontrol etmek için, fiyatlandırma ve geri ödeme politikaları kullanılmaktadır. Fiyatlandırma politikalarından, dış referans fiyatlandırma, en yaygın kullanılan politikalardan biridir.
Amaç: Bu çalışmada, Türkiye ve birçok dünya ülkesinde ilaç fiyatlandırmasında kullanılan dış referans fiyatlandırma politikalarının, 2015-2020 yılları arasındaki ilaç fiyatları üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır.
Yöntem: Çalışmada, ülke özelliklerine -revizyon süresi, kullanılan kaynak ülke sepeti, referans fiyat belirlerken kullanılan hesaplama metodu ve jenerik ilaç etkisi özelliklerine- göre ayrık olay simülasyon modeli kullanılarak önce temel senaryo modeli oluşturulmuştur. Daha sonra, revizyon süresi değişkeni senaryosuna göre beş alt simülasyon senaryosu ele alınmıştır. Simülasyon Visual Studio Code editörü kullanılarak Python yazılım diliyle yazılmıştır.
Bulgular ve Sonuç: Sonuç olarak, jenerik ilaç etkisinin tüm ülkeler için %42 azalışla en hızlı fiyat düşüşüne sebep olduğu, revizyon süresi ve kaynak ülke sepeti arttıkça ilaç fiyat düşüşlerinin arttığı gözlemlenmiştir. Türkiye için simülasyon değerlendirildiğinde temel senaryo ve revizyon süresi senaryosu çalıştırıldığında Türkiye’nin aldığı başlangıç referans fiyat değeri ile 10 yıl sonra oluşan referans fiyat değeri arasında fark bulunmamıştır.
Anahtar Kelimeler: Ayrık Olay Simülasyonu, Dış Referans Fiyatlandırma, Fiyatlandırma