Comparison Of Loudness Discomfort Level (LDL) And Acoustic Reflex Thresholds Using Different Stimuli In Normal Hearing And HearingImpaired Individuals


Creative Commons License

Çelikgün B., Saldırım H. B.

3. Mirko Tos Kulak ve İşitme Araştırma Merkezi Kongresi, İç Kulak Hastalıklarında Preklinik, Klinik ve İnovatif Yaklaşımlar: “Multidisipliner Sempozyum, Edirne, Turkey, 13 - 16 November 2024, pp.40-41, (Summary Text)

  • Publication Type: Conference Paper / Summary Text
  • City: Edirne
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.40-41
  • Istanbul Medipol University Affiliated: Yes

Abstract

Amaç: Çalışmamızın amacı, normal işiten ve sensörinöral işitme kaybı tanısı almış bireylerde saf ses, modüle ton (warble tone) ve dar bantlı gürültü (narrow band Noise/NBN) uyaranları kullanılarak yapılan frekansa spesifik rahatsızlık seviyelerinin (loudness discomfort levels/LDLs) ipsilateral ve kontralateral akustik refleks eşikleri ile ilişkisinin araştırılmasıdır.

Yöntemler: Çalışmaya 15 normal işiten (8 kadın, 7 erkek; yaş ortalaması: 24,52) ve 15 sensörinöral işitme kayıplı (9 kadın, 6 erkek; yaş ortalaması: 48.56) birey dahil edilmiştir. İstanbul Medipol Üniversitesi Odyoloji laboratuvarı ve Çamlıca Medipol Hastanesi Odyoloji ünitelerinde gerçekleştirilen çalışmada, katılımcıların saf ses hava-kemik yolu işitme eşikleri, konuşmayı alma eşikleri, konuşmayı ayırt etme skorları ve rahatsızlık (Uncomfortable Level/UCL) test sonuçları elde edilmiş, ardından LDL eşikleri sırasıyla saf ses, warble ton ve NBN uyaranları kullanılarak 500, 1k, 2k ve 4 kHz frekansları için belirlenmiştir. Son olarak katılımcılara timpanometri testi uygulanmış ve hemen ardından ipsilateral ve kontralateral akustik refleks eşikleri belirlenmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 20.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Normallik dağılımına Shapiro-Wilk kullanılarak bakılmış, Spearman testi kullanılarak veriler arasındaki korelasyon incelenmiştir.

Bulgular: Hem normal işiten hem de işitme kayıplı gruplardan saf ses, warble ton ve NBN kullanılarak elde edilen LDL eşikleri ile ipsilateral ve kontralateral akustik refleks eşikleri ve UCL arasında anlamlı bir istatistiksel korelasyon her iki kulak için de elde edilmemiştir.

Sonuç: LDL, özellikle işitme cihazı uygulamasında Maksimum Power Out (MPO) değerlerinin doğru hesaplanması açısından önemli bir bulgudur. LDL testinin yapılamadığı durumlarda, pratik olarak normal işiten bireyler için kontralateral, sensörinöral işitme kayıplı bireyler için ise ipsilateral akustik refleks eşiklerinin NBN uyaranlı LDL eşikleri yerine kullanılabileceği öngörülmüştür.