PULMONER NÖROENDOKRIN TÜMÖRLERDE SATB2 VE CD44’ÜN TANISAL DEĞERININ ARAŞTIRILMASI, ÇOKLU MERKEZ VERILERI


Creative Commons License

Barış I. İ., Akanıl Fener N.

33. Ulusal Patoloji Kongresi, Antalya, Turkey, 12 - 16 November 2024, vol.8, pp.46-50, (Full Text)

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • Volume: 8
  • City: Antalya
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.46-50
  • Istanbul Medipol University Affiliated: Yes

Abstract

Amaç: Pulmoner nöroendokrin(NE) tümörler tipik karsinoidden(TK) küçük hücreli karsinoma (KHK) ilerleyen geniş bir spektrumda izlenmektedirler. İntestinal bir protein olan SATB2’nin birçok organ NE tümöründe kuvvetli ekspresyonu gösterilmiştir.Tümör mikroçevresinin düzenlenmesinde görev alan bir molekül olan CD44’ün TK’lerde ekspresyonunun yüksek olduğu ve tümörde differansiyasyon azaldıkça boyanma yoğunluğunun  belirgin oranda azaldığı saptanmıştır. Ayrıca prognoz ve mitotik indeks ile kuvvetli korelasyonu gösterilmiştir. Çalışmamızda SATB2’nin, prognostik önemi ispatlanan CD44 ve diğer parametrelerle olası tanısal ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 2015-2024 yılları arasındaki pulmoner rezeksiyon materyallerinden toplam 205 adet NE tümör vakası[43 adet(%21) TK, 20 adet(%9.8) atipik karsinoid(ATK),122 adet(%59.5) KHK ve 20 adet(%9.8) büyük hücreli karsinom(BHK)] vakası retrospektif olarak yeniden değerlendirilmiştir. Veriler vakanın mevcut CK7,TTF-1,Kromogranin,- Sinaptofizin,İNSM-1 gibi NE marker boyanmaları ve hastanın yaş,cinsiyet,sigara içiciliği, ki-67,mitotik indeksi,nekroz,metastatik durumu ile istatistiksel olarak karşılaştırılmış ve IBM SPSS Statistics 27 ile değerlendirilmiştir.

Bulgular: Çalışma sonuçlarımıza göre SATB2 yüksek dereceli NE karsinomlarda TK’e göre daha fazla boyanmaktadır. BHK ve KHK’ların SATB2 ekspresyonu özellikle TK’lerden dramatik olarak fazladır(p=0.02,p=0,00).Tümör evresi ve sigara içme yoğunluğu arttıkça SATB2 boyanma oranlarında doğru orantılı artış izlenmektedir(p<0.01).CD44 ile TK ve ATK,KHK ve BHK’lardan anlamlı oranda yüksek CD44 boyanması göstermektedir(p<0.01,p=0.02,p=0.006).Tümör evresi ve sigara kullanımı arttıkça CD44 boyanma oranlarında azalma gözlenmektedir(p<0.01).SATB2 ve CD44 boyanması ile TTF-1,CD56,İNSM-1,CK7, Sinaptofizin ve Kromogranin boyanmaları arasında istatistiksel bir ilişki bulunmamıştır(p>0.05).Ayrıca SATB2 ve CD44 boyanma oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır(p<0,01).

Sonuç: Çalışmamızda literatür verilerini destekleyecek şekilde TK’larda yüksek CD44 boyanmasına rağmen düşük SATB2 oranları izlenirken karsinomlarda tam tersi bir oranda boyanma izlenmektedir.Differansiyasyon azaldıkça, tümör evresi arttıkça CD44 boyanması azalmakta ve bunun yerine SATB2 boyanması dereceli olarak artmaktadır. Farklar özellikle TK ve KHK arasında çok dramatiktir ve tanıyı destekleyici bir bulgu olarak kullanılabileceği düşünülmüştür. Ancak BHK-ATK ayırımında bu boyanma özellikleri çok fayda sağlamayacaktır.Bu veriler CD44 ve SATB2‘nin NE bir tümörde tanı için Kİ-67,mitoz oranı,invazyon gibi temel tanısal parametrelere ek olarak yardımcı bir parametre olarak kullanılabileceği yönünde kanaat oluşturmuştur.