Food Fortification


TEKTUNALI AKMAN C., GARİPAĞAOĞLU M.

Sağlık ve Toplum, vol.28, no.3, pp.3-9, 2018 (Peer-Reviewed Journal) identifier

  • Publication Type: Article / Review
  • Volume: 28 Issue: 3
  • Publication Date: 2018
  • Journal Name: Sağlık ve Toplum
  • Journal Indexes: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Page Numbers: pp.3-9
  • Istanbul Medipol University Affiliated: Yes

Abstract

Inadequate and unbalanced diet is the underlying cause of many public health problems in communities. Preventive measures by personal and societal levels are of significant importance for so- cial and economic development. Public health measures can vary among countries. Exclusive breastfeeding up to 6 months of age with complementary feeding up to two years of age or beyond, exten- ding of nutrition education programs aimed to vulnerable groups, diversification of diet, food supplementation and food fortification practices targeting prevention of micronutrient deficiencies fall into these categories. This article reviews the food fortification practices depending on recently published literature.
Yetersiz ve dengesiz beslenme, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdegörülen halk sağlığı sorunlarının başlıca nedenidir. Bu sorunlarınçözümüne yönelik bireysel ve toplumsal önlemler almak sosyal veekonomik gelişim için önemlidir. Toplumsal düzeyde alınan önlem-ler dünya genelinde farklılıklar gösterebilir. Bu önlemler; gelişmekteolan ülkelerde ilk 6 ay sadece anne sütü ile besleme, kaliteli ve yeter-li tamamlayıcı beslenmenin 6. aydan sonra sağlanması ve emzirme-nin en az 2 yaşına kadar sürdürülmesi, malnütrisyon açısından riskligruplara beslenme eğitimi verilmesi, diyetin düzeltilmesi, beslenmemüdahale programlarının yaygınlaştırılması, ve mikrobesin öğesieksikliklerini önlemeye yönelik besin desteği ve besin zenginleştir-mesi uygulamalarının yapılması olarak sıralanabilir. Bu makaledebesin zenginleştirmesi uygulamalarına güncel kaynaklara dayalıolarak yer verilmiştir.