ÜLKER BİSKÜVİ’NİN TÜRKİYE’NİN SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME STRATEJİSİNE KATKISI


Alkin K., Gürler M.

Teknik Rapor, ss.1-91, 2019

  • Yayın Türü: Diğer Yayınlar / Teknik Rapor
  • Basım Tarihi: 2019
  • Sayfa Sayıları: ss.1-91
  • İstanbul Medipol Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

1980’li yıllara kadar, gerek Soğuk Savaş döneminin kendine özgü koşulları gerekse de küresel GSYH ve küresel ticaret hacminin oldukça düşük olmasının yanı sıra, dünya toplumlarının yaşam standardı ve geleceklerine yönelik beklentilerinin sınırlı olması nedeni ile dünya meselelerine küresel bir perspektifte cevap aramak henüz gelişmiş, mesafe almış bir alışkanlık değildi. 1980’li yılların başından itibaren Soğuk Savaş etkisinin zayıflamasına bağlı olarak Birleşmiş Milletler (BM) ve benzeri uluslararası örgütlerin öne çıkmaları ve küresel meseleleri dünya gündemine daha etkili bir şekilde taşımaya başlamaları, dünyanın geleceğine dair tartışmaları da, akademik ve sivil toplum çalışmalarını da giderek yoğunlaştırdı. 21. Yüzyıl’da dünyayı daha yaşanabilir kılmak adına, dünyanın önde gelen ülkeleri 2000’li yıllara üç temel kavram üzerinde uzlaşarak bir yol haritası oluşturma gayretiyle girdiler; ‘sürdürülebilir kalkınma’, ‘yeşil kalkınma’ ve ‘sürdürülebilir gelecek’. Bilhassa G20 ülkelerinin BM ilkeleri çerçevesinde yürüttükleri sürdürülebilir kalkınma strateji ve hedeflerine yönelik çalışmalarda, özel sektörün de önemli bir inisiyatif aldığı gözlenmektedir. Nitekim Türk iş dünyasında da önemli bir kurumsallaşma becerisi ortaya koymuş sınırlı sayıdaki şirketlerimizin, yürüttükleri projelerle, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma sürecine kritik önemde katkılar sağladıkları gözlenmektedir. Bu şirketlerimiz arasında öne çıkan bir kurum olarak, Ülker Bisküvi de Türkiye’nin Sürdürülebilir Büyüme Stratejisine katkıda bulunmak ve sürdürülebilirlik hedefine ulaşmak için çalışanları, hissedarları (paydaşları), tedarik ve değer zincirindeki iş ortakları ve içinde bulunduğu toplum ile birlikte hareket ederek çevreyi korumak, sağlıklı nesiller yetiştirmek ÖZET ve gelecek nesillere de yaşayacakları bir dünya bırakmak için var gücü ile çalışmaktadır. Sürdürülebilirlik, Ülker Bisküvi’nin kuruluşundan itibaren birincil hedeflerinden arasında yer almış önemli bir kavramdır. Sürdürülebilirlik hedeflerinin takibi için yönetim kurulu başkan yardımcısının liderliğinde Sürdürülebilirlik Platformu Yönetim Kurulu’nun ve kuruma ait web sitesinde bu konu ile ilgili ayrı bir başlık oluşturulması kurumun bu konuya verdiği önemin göstergeleridir. Sürdürülebilir bir büyüme için büyük öneme sahip aile (köy) tarımı geleneksel gıda ürünlerini korumanın yanı sıra dengeli bir beslenmeye katkıda bulunurken, dünyadaki biyoçeşitliliği ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını güvence altına almaktadır. Köy tarımı, küresel açlık sorununa çözümün de bir parçasıdır. Endüstriyel Tarım ise, işgücünden ziyade sermayenin, makine ve yeni teknolojilerin yoğun olarak kullanıldığı tarım biçimidir. Endüstriyel üretim sistemleri ile kitlesel tarım üretiminin ve verimliliğin arttığı görülmektedir. Günümüzde artan dünya nüfusu ve açlığı önlemek için daha fazla besin elde etmek ve küresel ısınma sonucu oluşan iklim değişikliği ile mücadele etmek öncelikli konular olmuştur. Ülker Bisküvi de Türkiye’de hem köy tarımını hem de endüstriyel tarımı şimdiye kadar desteklemiştir, bundan sonra da destekleyecektir. Yerli kırsal üretimi Türk üreticileri hem hammadde alımında ilk tercih sırasına koyarak hem de üretimlerinde verimi arttırmaları için teknolojiden faydalanmalarını sağlayarak teşvik etmiştir. Yüksek verimli bisküvilik buğday çeşidini geliştirmek amacıyla yola çıkarak Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte 2007-2014 yılları arasında çalışılmış ve bu çalışmalar sonucunda Ali Ağa adı verilen çeşide ulaşılmıştır. Ülker Bisküvi, bir yandan da yurtdışı yatırımlarını genişleterek sadece ihracat odaklı değil, kalıcı tesislerle idame ettirilebilir büyüme sağlayarak uluslararası cirosunu arttırmayı hedeflemektedir. Sürdürülebilir büyümenin en temel halkalarından biri olan sürdürülebilir hammadde tedariki Ülker Bisküvi için büyük öneme sahiptir. Kurum, büyüme stratejisini, sadece kendi operasyonları ile sınırlı tutmayan, yaklaşık 9.500 çalışan ve 2.900’ye ulaşan tedarikçisini de kapsayan bir bakış açısıyla ülke ekonomisine yapılabilecek en yüksek katkı ile oluşturmaktadır. Ülker Bisküvi sözleşmeli çiftçilerden tarımsal hammadde tedariki yapmanın yanı sıra bisküvi ve benzeri atıştırmalık ürünlerin ana hammaddesi olan buğdayın yaklaşık %80’ini de yurt içinden temin etmekte ve yüz binlerce üreticinin hayatına değer katmaktadır Ülker Bisküvi’nin Türkiye’nin Sürdürülebilir Büyüme Stratejisine ve Sürecine Katkısı’nı ele alan bu rapor ise, ‘Sürdürülebilirlik Raporları’nın ortaya koyduğu perspektif ışığında, Ülker Bisküvi’nin kurumsal yönetim, beşeri sermaye, yenilik (inovasyon), çevresel ve sosyal alanlardaki hedef, performans ve ilerlemelerini, Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme stratejilerine kritik önemdeki katkısı boyutunda detaylı bir şekilde analiz etmektedir. Ayrıca, Ülker Bisküvi’nin faaliyetlerinin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’yle ilintili yönleri, bağlantıları da ortaya konularak bu hedeflere katkıları paylaşılmakta; raporun atıştırmalık sektörünün geleceği ve ülke ekonomisine yapacağı katkı ile ilgili bir temel oluşturması hedeflenmektedir.